2013. január 13., vasárnap

Magyarország, Szombathely belvárosa, SzG3

Szombathely belvárosával még nem foglalkoztam (meg néhány hellyel, ami a többi beszámolóból kimaradt), pedig szépen rendbe tették, ezt most pótolom:

Vissza a főoldalra (katalógus)


Kezdjük a sétánkat a belváros kellős közepén, a Főtéren:
Ez egy hosszan elnyúló, háromszög alakú tér amelyet több irányból jól kiépített kerékpár út hálózat szegélyez (itt kell elmondani, hogy Szombathelyen rengetegen kerékpároznak, de van hol). A teret szépen felújították, található itt szökőkút, virágok, az egésznek nagyon kellemes az összhatása. Sokan sétálnak itt, találkozó helynek is kitűnő.

 a Főtér
 a Főtér
a Főtér
 kerékpár utak a Főtéren
 a Főtér
 szökőkút a Főtéren
 szökőkút a Főtéren
a Főtér 
a Főtér

Ha a fenti képen láthat leghátsó épületig elsétálunk, akkor eljuthatunk a Savaria térre. Itt több szobor is található, ezek közül az egyik legérdekesebb az amelyik Szent Márton püspököt ábrázolja, amint köpenyét átadja egy koldusnak.

 a Savaria tér
 Szent Márton püspök odaadja köpenyét egy koldusnak

A tér másik oldalán található a ferencesek temploma, ha ennek a háta mögé kerülünk, ott található az Assisi Szent Ferenc kollégium.

a ferences templom
a ferences templom
az Assisi Szent Ferenc kollégium

Ugyancsak a téren található a Pannónia ház:

a Pannónia ház

A Főtérre több kisebb köz is becsatlakozik:

a Belsikátor

Ha a Savaria tér felől tovább megyünk a Főtér felől jövet, Szombathely egyik gyöngyszemére bukkanhatunk, amit autóval könnyen elvéthetünk: ez a Gyöngyös patak. Ritka, hogy egy patak nem gátak közé szorítva megy keresztül egy településen. Szinte eredeti, szabályozatlan kinézete van, élvezet végigmenni a partján, ahol helyenként szintén kerékpárutak húzódnak. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Kámoni Arborétumon is átmegy valóban egy gyöngy(ös)szem ez a patak. Van egy másik is, a város nyugati oldalán fut végig, ennek zöme a jól ismert csatorna formájú mederben fut (az a Perint).

 a Gyöngyös patak, partján kerékpárúttal
 a Gyöngyös patak, partján kerékpárúttal
a Gyöngyös patak

Ha a Szelestey László utcánál balra kanyarodva elhagyjuk a patak nyomvonalát, a Március 15-e térre jutunk, itt ízelítőt kapunk a szocreál építési stílusból. 

 a Március 15-e tér
a Március 15-e tér

Most egy rövid időre térjünk vissza a Főtérre és most a szélesebbik végénél (Széchenyi István úton) hagyjuk el azt. Ekkor könnyen eljuthatunk a Püspöki Palotához és a Székesegyházhoz. Püspöki palotában egyházi gyűjtemény található. Ugyanitt található a nagyon szép Megyeháza is.

 a Székesegyház
 a Megyeháza
a Püspöki palota

Ha innen tovább a Hollán Ernő utcán megyünk tovább, néhány száz méter után elérünk a Smidt Múzeumhoz. A múzeumot Zichy Ferenc püspök építtette Mária Terézia jóváhagyásával gimnáziumnak. Az iskolában száz éven át tanítottak, de volt nyomda is itt. 1968-ban dr. Smidt Lajos gyűjteménye kapott helyett itt. Állandó kiállítások: az alapító emlékezete, régiségtár, hadtörténeti kiállítás, könyvgyűjtemény.

 a Smidt múzeum
a Smidt múzeum

Tovább haladva a Hollán Ernő úton, óhatatlanul belebotlunk a szintén szocreál (és szerintem igen ronda) a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ épületébe. A környezetében viszont szintén felbukkan egy a sok szombathelyi parkból.

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ

Ha még tovább megyünk ebben az irányban, némi kis irányváltással, könnyen megtalálhatjuk Szombathely színházát: ez a Weöres Sándor színház. 
2010-ben nyílt meg Szombathely első önálló társulattal rendelkező színháza, minden modern színházi kellék- kel felszerelve. Röviden: nekem tetszik (itt nagyon jól áll ez a modern stílus, ami nekem nem tetszik az Iseum- nál)

 a Weöres Sándor színház
 a Weöres Sándor színház
a Weöres Sándor színház

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése