2021. augusztus 23., hétfő

Szilvásvárad, Szalajka völgy, SzG3

 

A Szalajka völgy az egyik kedvenc kiránduló helyem, még a gimnáziumi őszi kirándulásokkor ismertem meg. Sajnos az utóbbi időben ritkán jutottam el ide, de most nyáron kifejezetten ide terveztem egy egynapos túrát. Mivel Újpesten lakunk, még Budapesten sem kellett keresztül vágni magunkat, hogy ide eljussunk (viszont Eger átszelése elég hosszadalmas volt, valahogy azt is ki kellene kerülnie az autópályának). Szilvásváradon a lovas stadion előtt jobbra kanyarodva le lehet tenni egy (fizetős) parkolóban a kocsit és el lehet indulni a Szalajka völgybe. Ezt kétféle képen lehet megtenni, 1. az erdei kisvasúttal, 2. gyalog. Sokan felfelé mennek a kisvasúttal, szerintem meg az a jó megoldás, hogy felfelé gyalog, lefelé a kisvasúttal: felfelé nagyon sokan mennek vasúttal, nagy a tömeg, pedig az út alig emelkedik, viszont visszafelé sokkal kevesebben utaznak vele. 

Magáról a völgyről nem írok sokat, úgy szép ahogy van (az összes kép megtekinthető a Fotóalbumon keresztül). Szimpatikus volt, hogy az út szép tiszta, karbantartott, nincs hangoskodás, tuc-tuc zene bömböltetése, az emberek is normálisan viselkedtek. Most éppen egy nagyobb esőzés után látogattunk el ide, így a Fátyol vízesésben és a Szalajka forrásbarlangban is volt elég víz. 

Egy fél nap alatt kényelmesen bejárható, a pisztráng sütödéknél akár meg is lehet ebédelni (vagy vacsorázni), nagyon kellemes program.

A beszámoló fotóalbuma ITT látható!

Vissza a főoldalra (katalógus)




Erdészeti múzeum
a Nagy tó
a Nagy tó
a Nagy tó
pisztráng nevelde


Szikla forrás

Fátyol vízesés
Fátyol vízesés
a Felső tó
a Felső tó
a Szalajka forrás barlang


Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése