2021. szeptember 20., hétfő

Tata, Esterházy kastély, SzG3

 

Végre valami jó hírről is be tudok számolni, immár látogatható a tatai Esterházy kastély (2021). Mivel elég közel van Tata Budapesthez, ezért viszonylag sűrűn el szoktunk ide látogatni, főleg azóta, hogy megnyílt a Fényes források tanösvény. Ilyenkor láttuk, hogy milyen szomorú állapotban van ez a pompás kastély.

Ha csak a II. VH utáni történetét nézzük, azt látjuk, hogy a magyar kastélyok szokásos útját járta be. A szovjet csapatok kifosztották a kastélyt, a maradékot pedig az emberek elhordták. 1945 végétől 1999-ig kórházként működött (tudjuk, hogy ez mivel jár), majd a kiköltözésüktől közel napjainkig üresen állt. 

2018 márciusától indult el a Nemzeti Várprogram és Nemzeti Kastélyprogram keretében a kastély felújítása és most már látogatható is. 

Az látható, hogy ha van látnivaló, akkor jön a közönség is, most is elég sok látogató volt látható. Ebben gondolom az is közre játszott, hogy Tata önmagában is egy jó úti cél. Az elég szimpatikus megoldás, hogy szabadon bejárható a kastély és szabadon lehet fényképezni. Azt tudni kell, hogy az itteni bútorok más múzeumokból származik (lásd a fenti okokat) és minden újjá van építve. Viszonylag sok interaktív rész is található, de végül is 2021-et írunk és viszonylag diszkréten oldották meg. 

Összefoglalva, ha valami erre jár, akkor legalább egyszer látogassa meg. Megéri!

A Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)













Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése