2021. október 7., csütörtök

Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely, SzG3

Kihasználva a kitűnő időjárást, elmentünk egy Tar-Szentkút-Kisterenye kirándulásra (első hallásra nem egy nagy szám, de nagyon jó program). Szentkút Mátraverebélyhez tartozik, maga a templom-körzet a Szent László hasadék bejárata előtt terül el. Az látszik, hogy nagy forgalmat lebonyolító zarándok hely, mivel két hatalmas parkoló is található itt. 2010 környékén már évente 200.000 zarándok kereste fel a helyet. A terület 5 egységre bontható:

1. A legnagyobb területet felölelő tér egy minden oldalról emelkedővel körülvett katlanszerű tisztáson helyezkedik el. Itt találhatjuk a kutat, majd a tér másik oldalán lépcsőkkel övezve egy mesterséges barlangfülkéhez érkezhet a látogató (Lourdesi-i kápolna).
2. A Szentkúti Nagyboldogasszony-templom basilica minor kegytemplom.
3. Ferences rendház
4. A rendház előtti gyóntatóudvar
5. A völgyben található Szent László-forrás és környezete, Szent László-szakadék, kálvária

Az látszik a helyen, hogy gondosan karban tartják és az utolsó felújítása sem volt nagyon régen (2015). A legendárium szerint Szent László erre felé harcolt a kunok ellen, azok bekerítették. Átugratott egy szakadékon és a ló patájának nyomában egy forrás tört fel. A forrással kapcsolatban később több csoda történt. Erről ennyit röviden. Maga a templom azért tetszett, mert ellentétben sok katolikus templommal szemben nem egy túldíszített belsőt láthatunk, hanem nagyon harmonikus a belső kiképzése. A templom is nem túl nagy, de arányos, szép. 

A templom mellett található a szabadtéri miséző hely, maga a szent forrás (befoglalva), egy Lourdes-i barlang, kálvária, stb. 

Elérve a völgy (hasadék) bejáratát, elindulhatunk a szent források felé. Ezek nem túl messze, kb 500 m-re találhatóak a völgy bejáratától. A környezet rendkívül kellemes, jó sétára ad alapot. A bejárattól kb 200 m-re egy kis szurdok ágazik le jobbra, egy kis barlanghoz vezet. Mielőtt elfordulna a gyalog úttól, ott vissza lehet menni az útra. Amikor erősen balra fordul a gyalog út, ott van az utolsó szent forrás. Ehhez az út baloldaláról levezető kis úton le kell menni a patakhoz. A források felett már nincs víz a patakmederben (gondolom esős időben azért csak van), maguk a szent források is csak csepegnek a kifolyókon át. Egyedül a Szűz Mária forrás bővizű. Ide egy kis hídon lehet lejutni, ill a szent források megtekintése után visszajutni a turista útra. 

Bár nem jelzi semmi, de a térkép alapján a fent említett kis szurdok felől is fel lehet jutni a barlang lakásokhoz, de a tájékoztatás hiányában vissza mentünk a a szabadtéri miséző helyhez, majd a patak mentén haladva rövidesen megtaláljuk a feljáratot a barát lakásokhoz. Nem túl hosszú (kb 500 m), de eléggé kaptatós a feljárat. Itt esetleg jól jöhet a nordic walking bot, én is használtam. Felérve kb. 5 kivájt barlang található, ebből kettőben kőből faragott oltár is van. Itt piknikezni is lehet, mert vannak asztalok és padok is. Szerintem elsősorban a kilátás miatt érdemes ide feljönni, de a barlang lakások is megérnek egy látogatást.

Ez a hely egy egynapos túra egyik állomásaként jól beilleszthető az úti tervbe. 

A Beszámoló Fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)

A Nagyboldogasszony bazilika és közvetlen környéke:















A Szent László hasadék (és a szent források):








Barátlakások (barlanglakások):








Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése