2021. október 9., szombat

Bátonyterenye/Kisterenye, Gyürky-Solymossy kastély és parkja, SzG3

 

Ismét egy kihasználatlan lehetőség. Egy hatalmas angol kert közepén áll a Gyürky-Solymossy kastély. Ráadásul igen ritka fajta, ugyanis a hagymakupolás tornyú kastélyok a Felvidéken voltak divatban, Trianon után ez az egy maradt Magyarországon. Az interneten utána nézve azt hittem, hogy a kastély meglátogatható, mert egy kiállítást jeleztek abban. Sajnos a helyszínen azzal szembesültem, hogy a kastély hermetikusan be volt zárva, semmi tájékoztatás rajta. Már látszik rajta, hogy megindult a romlása (pedig úgy látszik, hogy valamikor felújították), valahol az eresz eltömődhetett, mert az eresz alja már elkezdett vizesedni és lehullani több helyen. Ugyancsak zárva volt a régi intézői házban berendezett palóc kiállítás is, pedig a kiírás szerint nyitva kellett volna lennie, legalább is a kiírás szerint (a park bejáratánál is van egy palóc ház, az is zárva volt).

A bejáratnál van egy nagy tábla, hogy mennyi pénzt használtak fel (nagyon sokat és Uniós pénzt) a zöld felületek felújítására, ebből semmi nem látszik. A park elég rendezetlennek tűnik. A területén lévő volt istálló épülete is romos. A kastély mellett található egy modern épület, amelyben valaha könyvtár volt, 'természetesen' ez sem működik már. Azt mondom nem értettem, hogy ki gondolta azt, hogy egy könyvtár a község szélén lévő parkban működőképes egy könyvtár?

Összefoglalva: egy hatalmas lehetőség maradt ismételten kihasználatlan (a bele ölt pénzek kidobásán túl), pedig ennek a környéknek igen csak szüksége lenne egy jól látogatható kastélyra és egy szép kastélyparkra. Ráadásul most már jó meg is közelíthető, mivel az M3-astól 2 x 2 sávos út megy végig és még autópálya matrica sem kell. 

A beszámoló fotóalbuma ITT található!

Vissza a főoldalra (katalógus)










Palóc tájház:




Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése